GET YOURSELF
REFRESHED

Заявете демонстрация! 0878 26 40 71

Тайните на самомасажа

самомасаж

Предимството на този оздравителен метод е, че може да се прилага навсякъде и по всяко време
Хигиенният самомасаж е една от активните грижи за тялото. Той има много предимства. Може да се прилага във всички случаи и при всяко положение. Вкъщи, сред природата – седейки, лежейки, стоейки, в колата, на работното място. Предимствата му са простота, достъпни техники, възможност за прилагането му в най-различни ситуации.

Самомасажът е незаменим като оздравителен метод. Може да се прилага в различни дискомфортни състояния (кихане, кашлица, хрема, хълцане). В зависимост от самочувствието ви може да променяте характера и дозировката му. Това действие върху тялото помага на спортистите да провеждат по-интензивна тренировка, облекчава умората, стимулира бързото възстановяване на физическата форма.

Но самомасажът има и някои отрицателни страни. При него се изразходва значително количество мускулна енергия, което допълнително натоварва – сърцето, така че при някои болести по принцип не се разрешава да се извършва самомасаж, например при хипертония в напреднал стадий или при сърдечносъдова недостатъчност.

При самомасажа е намалено рефлекторното поле. Това също е един минус. Не може да се направи масаж в такива области на тялото като например между лопатките.

Неблагоприятно влияе и нарушението на техниките за изпълнението на отделните масажни движения. Има и общи

противопоказания за прилагането на масажа при:

– треска;
– остро възпаление;
– кървене;
– наличие на язви в някоя част на тялото;
– кожни заболявания;
– наранявания или тежко възпаление на кожата;
– възпаление и тромбоза на вените;
– варикозни разширения.

По време на самомасажа са забранени болезнените въздействия, тъй като масажираните тъкани рефлекторно се напрягат и по този начин намаляват ефекта от процедурата.

Не може да прилагате самомасаж на места, където по кожата има брадавици и различни подутини.

Не се препоръчва да се масажира коремът при херния и по време на менструация, както и веднага след хранене.

В някои случаи самомасажът може да се използва за терапевтични цели (за навяхвания, натъртвания, болки в гърба), но винаги след консултация с лекар.

В един сеанс не трябва да се използват няколко метода едновремено. Там, където е възможно, например на глезените, бедрата, лумбалната област, задните части, трябва да се масажира с двете ръце.

Как действа самомасажът на организма

Преди да започнете да прилагате самомасажа, трябва да се запознаете с анатомичните и физиологичните му основи, с общите правила за прилагането му, както с показанията и противопоказанията, да усвоите методиката и техниката за прилагането му. Самодейност не се препоръчва. Добре е самомасажът да се прилага не по-късно от един час преди хранене или не по-рано от един час след това.

Действието на самомасажа е аналогично на масажа на тялото като цяло. В процеса на масажирането от кожата се премахва и отмрелият външен слой от клетки. Това подобрява дишането на кожата, усилва отделителните процеси на мастните и потните жлези. Освен това подобрява кръвообращението, храненето на кожата и на намиращите се в нея жлези. По този начин значително

се ускоряват всички обменни процеси в организма

Самомасажът въздейства и на мускулите. Под влиянието му мускулната тъкан се снабдява по-добре с кислород и хранителни вещества, по-бързо се изхвърлят от организма отпадъчните продукти. Самомасажът помага в най-кратки срокове да се възстановят мускулите, уморени от физическа работа. При самомасажа се въздейства върху ставите и сухожилията – подобрява се подвижността и гъвкавостта им. При редовното му прилагане обемът на движение в ставите може да се увеличи. В студено време ставният апарат е по-податлив на увреждане, така че трябва да го подготвяте съзнателно за натоварвания с помощта на масажиране. Освен това се подобрява силата и издръжливостта на мускулите и е добра профилактика за предотвратяване на травми и претоварвания.

Самомасажът влияе и върху кръвта и лимфната система. Той, като и всеки масаж, предизвиква по-бързото изтичане на венозна кръв и лимфата от различни органи, допринася за по-доброто им снабдяване с кислород и хранителни вещества, за извеждането от организма на продуктите на гниене, предотвратява застояването.

Доста разнообразно влияе масажирането и върху нервната система. Това зависи от прилаганите техники за масаж, тяхната продължителност, комбинация, от масажирането на цялото тяло.

Накратко, самомасажът е много полезно нещо, но трябва да се прилага разумно.

Как да си го правим

При самомасажа трябва да изберете такава поза, която да ви позволи да се отпуснете максимално. Тялото трябва да бъде чисто, ръцете измити със сапун и вода или почистени с влажна кърпа. По-добре е да се извършва на голо или по бельо от памук. За да приложите по-лесно масажа и да защитите кожата от излишно дразнене, можете да използвате масажни кремове. С лечебна цел може да използвате също и различни мазила и средства за разтриване.

Но не трябва да забравяте, че по време на хигиенния самомасаж сухият масаж действа по-добре, отколкото при използването на омазняващи продукти. Продължителността на сухия масаж в една точка не трябва да надвишава 2-3 минути.

При обилно окосмяване на кожата се препоръчва самомасажът да се прилага с талк или през чисто бельо, например чаршаф.

При овладяването на техниките на самомасажа трябва стриктно да се придържате към следните правила

– Всички движения се изпълняват по хода на лимфните пътища. Затова ръцете се масажират от китката към лакътя и от лактите до подмишниците (където има лимфни възли).

– Краката се масажират от ходилата до коленете и към ингвиналните лимфни възли.

– Гръдният кош се масажира от средата и настрани към подмишниците (тук се намират лимфните възли).

– А масажът на гърба е от гръбначния стълб и настрани, в посока от таза към шията.

– Долната част на гърба и кръстът се масажират към гърба.

– Вратът – от окосмената част на главата към раменната става.

– Лимфните възли не трябва да се масажират!

Масажните движения не трябва да причиняват болка или дискомфорт, не трябва да оставят синини по тялото, да нарушават целостта на кожата, но същевременно трябва да се правят достатъчно енергично и да се появи чувството за топлина, спокойствие и подобряване на настроението.

При нарушения на мускулно-скелетния апарат самомасажът трябва да започне от горната част (при масаж на колянната става – от тазобедрената става) и след това направо в центъра на поражението.

Продължителността на самомасажа зависи от поставените цели – от 3 до 25 минути, в зависимост от случая.

Необходимо е да се избере най-удобната позиция, за да могат всички мускули, които се масажират, да се отпуснат, т.е. да заемете т. нар. средно физиологично положение, когато ставите на крайниците са сгънати под определен ъгъл.

По време на самомасажа трябва да избягвате болните части от тялото.

ВНИМАНИЕ!
Не забравяйте, че лимфните възли не трябва да се масажират. Всички движения се изпълняват по посока на най-близките лимфни възли, като се има предвид посоката на лимфните потоци. При самомасажа може да се използват средства за по-добро приплъзване или обезболяване, с резорбиращо действие. Но е по-добре да го прилагате, като използвате само чистите си и топли ръце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *